Bedrijven

Daphne Treurniet Consultancy: wanneer onderstaande informatie je aanspreekt, maak contact met Daphne!

De nieuwe economie vormgeven, dat is mijn missie. En die nieuwe economie is er eentje met een onbeperkte houdbaarheid, waar niet Tijd en Geld de hoofdrol spelen, maar Mens en Aarde. Zó, da´s niet gering. Nee, maar het hoeft ook niet morgen af. We zijn wel even bezig met die transitie. Het is mijn stelligste overtuiging dat we er alleen gaan komen als we van binnenuit veranderen: transformeren zelfs. Want een verandering kun je terugdraaien, een transformatie niet. Een vlinder zal nooit meer een rups worden. Die transformatie is dus een leidraad in mijn diensten. Een van die diensten wordt een leiderschapsprogramma waarin huidige en nieuwe leiders bij elkaar worden gebracht. Veel huidige leiders moeten nog transformeren en veel nieuwe leiders zijn als vlinder geboren, maar zullen moeten leren met old-school shit als macht en weerstand te dealen. Samen kunnen zij de transitie leiden.

Hoe gaan we de nieuwe economie vormgeven? Met de inhoud komt het wel in orde: de technologische oplossingen en ideeën zijn er. Het probleem is: hoe gaan we dat doen met z´n allen? Hoe maken we die transitie vanuit de gedachte van een Nieuwe Economie? Jongeren kunnen veel meer gehoord en ingezet zouden moeten worden dan nu het geval is. Laten we ze de ruimte en de middelen geven om de wereld zo in te richten zoals zij dat willen en die zal dan per definitie duurzaam (als in eeuwig houdbaar voor iedereen) zijn.

Filosofische vraagstukken:

  1. Wat zijn de waarden waarop de nieuwe economie (of wereld) gestoeld is? Nu zijn Geld en Tijd vooral een hoofdrolspeler, en op waardes als efficiency, snelle terugverdientijd worden belangrijke beslissingen genomen. Wat zijn de hoofdrolspelers van de nieuwe economie? Aarde en Mens? Welke waardes horen daarbij? (transparantie, vertrouwen, verbinding, het geheel (systeemdenken) etc.).
  2. Verbinden: nieuw en oud. Veel “jongeren” (van middelbare school tot young professionals) hebben de nieuwe waardes al in zich, en de wereld graag anders zien. Veel jongeren voelen zich echter machteloos, ze hebben natuurlijk ook letterlijk geen macht. Die is in handen van m.n. 40-plussers en die hebben nou juist vaak die nieuwe waarden noch niet ontwikkeld. Hoe kunnen we deze groepen in contact brengen? Of hoe kunnen we meer macht bij de jongeren krijgen en de nieuwe waardes bij de ouderen?
  3. Leiderschap: dat is gerelateerd aan 2. welke eigenschappen hebben leiders nodig om ons in de transitie te begeleiden? Hoe kunnen we oud en nieuw leiderschap aan elkaar verbinden?

Dan meer praktisch: hoe ziet de nieuwe economie er uit?

  1. Van bezit naar gebruik: delen als norm. Auto´s, gereedschap, fietsen, honden. You name it. Als we het gebruik van spullen centraal zetten, i.p.v. het bezit, dan scheelt dat ongelooflijk veel productie, en dus energie, en dus CO2-uitstoot. Het scheelt ook parkeerplaatsen en fietsenstallingen etc. Een auto staat gemiddeld meer dan 95% van de tijd stil. Zonde! Technologieën om te delen zullen er vast zijn, of makkelijk te ontwikkelen. Maar hoe krijgen we de mens zover?
  2. Circulariteit: een economie zonder afval. Gebaseerd op Ellen Mc Arthur Foundation (https://www.ellenmacarthurfoundation.org/). Ook hier is niet de technologie de grootste uitdaging, maar het sociale deel van de innovatie.
  3. Energietransitie: van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare brandstoffen. Wat is de beste overgang? (Wel/niet elektrisch, groene/grijze waterstof, m.b.v. transitiebrandstoffen als bio-diesel etc.)
  4. Community’s / gemeenschappen: die nieuwe maat voor de economie? Zelfregulerend, zelfvoorzienend?
  5. De rol van geld en eigendom: hoe krijgen we rijkdom eerlijk verdeeld? De rijkste 85 mensen op de wereld bezitten samen evenveel als de armste 3,5 miljard. De 6 rijkste mannen hebben evenveel geld als alle vrouwen in Afrika. Hoe kan geld weer een middel i.p.v. een doel worden?

Sparkling Society: maakt city building games voor mobiele devices in een team van ontwikkelaars en ontwerpers sinds 2013. Sparkling Society is opgericht door Edwin Morren en Mark Peeters.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven