Havo 2019-2020 Rijnlands Lyceum Oegstgeest: Mees en Julia over Leiden400 met als eindproduct een Leiden400 Flyer.
Vwo 2019-2020 Bonaventura Mariënpoelstraat: Jikke en Marin, hun aanbevelingsbrief
Vwo 2020-2021 Bonaventuracollege Mariënpoelstraat: Faye en Vithu over Het Beloofde Land: een Bubbel zonder Binding over Suriname. Runner-Up: De Effecten van Corona voor Leidse Ondernemers.
Editie 2021-2022: jullie:)! Geef je op!
Havo 2020-2021 Bonaventura Burggravenlaan: Chloë, Kirsten, Eva, Merel, Silke over Plastic in de Leidse Grachten.
Leiden Profielwerkstuk 2020-2021
Leuk artikel in het Leidsch Dagblad over de uitreiking van de Profielwerkstukprijs van de Leidse Aanpak! Beide groepen leerlingen hebben uitstekend onderzoek uitgevoerd met een hoge maatschappelijke relevantie. Mooi dat zij via dit artikel extra in het zonnetje worden gezet.
Dank Marleen Spierings voor het initiatief en de organisatie, Paul Dirkse voor de mooie woorden tijdens de uitreiking, Leroy Fisscher en Michelle Man voor de jurering en Lenneke de Bruin – van der Meijden voor de gastvrijheid bij het Bonaventuracollege van Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden SCOL
2019-2020
De winnaars van de beste profielwerkstukken in Leiden zijn bekend. Tijdens de profielwerkstukkenmarkt op Hogeschool Leiden op woensdag 4 maart, reikte wethouder Paul Dirkse de prijs uit aan de havo en vwo-leerlingen die de eindopdracht het beste hebben volbracht. Lees hier het complete artikel van Sleutelstad >>>
Het beste profielwerkstuk op de havo is gemaakt door Mees van Dijk en Julia Vletter van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest. Hun profielwerkstuk ging over Leiden 400 jaar en waarom het voor jongeren belangrijk is om samen inclusief te herdenken. Jikke Bleijerveld en Marin van der Meer van Bonaventuracollege Mariënpoelstraat schreven het beste profielwerkstuk van het vwo. Zij vergeleken Agora met andere schoolsystemen. [bron: Sleutelstad.nl]
2020 is het jaar van de herdenking van Mayflower. Wat weten jongeren van 16-17 jaar over Mayflower? Dit was de aanleiding van het profielwerkstuk onderzoek van Julia en Mees. Deze 5havo leerlingen van onze school hebben in zeer goed Engels vrijwel zelfstandig dit profielwerkstuk geschreven in samenwerking met Erfgoed Leiden.
Zij hebben een kritische blik gehad naar wat nu viering is en wat nu belangrijk om te leren als men viert binnen dit Leidse themajaar Mayflower400. Wat heeft bijvoorbeeld de verandering in naamgeving van Mayflower400 naar Leiden400 veroorzaakt? Hoe inclusief is Leiden hierin? Zij hebben ook geleerd hoe tijdrovend onderzoek doen is en hoe je dit kunt doen.
De organisatie van de middag was in handen van Leidse Aanpak voor Talent Ontwikkeling. De Leidse Aanpak is een samenwerkingsnetwerk waar het ontdekken en ontwikkelen van talenten van 0 tot 24 jaar centraal staat. Ze stimuleren maatschappelijke meerwaarde in het onderwijs.
Reeds deelnemende scholen: Bonaventuracollege Burggravenlaan, Marecollege, Da Vinci. Nieuwe scholen welkom.
Leerlingen: ook dit jaar kun je weer meedoen aan de Profielwerkstuk Prijs Vmbo, Havo en Vwo-TTO Leiden. Kijk naar de profielwerkstuk hoofdvragen die als Challenge hier worden aangeboden. Maak jij het meest creatieve Profielwerkstuk van Leiden en omgeving? Stuur dan je PWS in! Probeer hierbij actief samenwerking te zoeken met experts van o.a. het RijksMuseum van Oudheden, Erfgoed Leiden, Volkenkunde, Naturalis, Museum Boerhaave, Hortus botanicus, Gemeente Leiden, LUMC, het COC, BplusC, of i-Doe.
Leerlingen op gang helpen bij hun PWS
Leerlingen stimuleren hun PWS bij/voor een instelling/bedrijf in de stad uit te voeren
Leraren inspireren door ze in contact te brengen met collega’s / partners in de stad
Vul dan wel even het formulier in van tevoren!
Ook meedoen aan het Leerlab?
Aanmelden: Via onderstaand formulier en wij nemen contact met je op.
Wij werken met het Talentenwiel:
a.Persoonlijk Leiderschap:
De student kent zijn unieke kracht, weet wat zijn belangrijke waarden zijn en wat hij wil bereiken. Hij is reflectief op het eigen handelen en neemt verantwoordelijkheid voor zijn eigen ontwikkeling in geheel en houdt hierbij rekening met zijn mentale, emotionele en fysieke welzijn.
b. Interdisciplinair samenwerken:
De student kan samenwerken met studenten en docenten vanuit verschillende achtergronden. Hij kan over de grenzen van zijn eigen vakgebied kijken. Hij wisselt bewust van invalshoeken om vanuit de verschillende discipline tot iets nieuws te komen. Er is interactie op basis van gelijkwaardigheid. Het luisteren naar elkaar, het waarderen van elkaars inbreng en het creëren van een gezamenlijke taal. Alle disciplines hebben een gelijke bijdrage aan het geheel.
c. Expressief vermogen
De student weet zich op meerdere manieren te uiten en kan daarmee kiezen voor de uiting die past bij de doelgroep. Vanuit zijn eigen waarden en met zijn eigen geluid is de student in staat ideeën en oplossingen over te brengen en aan te sluiten bij een ander.
d. Kritisch vermogen:
De student vormt zich een oordeel op basis van het verzamelen en interpreteren van relevante gegevens en ook basis van relatief weinig gegevens en houdt daarbij rekening met maatschappelijke, wetenschappelijke en ethische aspecten.
e. Maatschappelijk bewustzijn:
De student weet welke problemen er spelen in de wereld en hoe deze met elkaar samenhangen. De student heeft kennis van maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid, vitaliteit en geluk en (sociale) innovatie.
f. Creërend vermogen (bijdragen):
De student kan flexibel, associatief denken en is volhardend om te werken aaneen probleem, idee of oplossing. Daarbij gebruikt de student het brede repertoire aan kennis en vaardigheden van zichzelf en zijn medestudenten als ingrediënten. De oplossingen die hij of zij bedenkt zijn nieuw, effectief en hebben betrekking op een breder geheel waarin het ecologisch, het economisch en het sociaal perspectief worden geïntegreerd.
©Hogeschool Leiden Pré-HBO